Net Metering

NET METERING - ΠΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

σα κατάσταση όσον αφορά την ενέργεια έχει εκτροχιαστεί.  Πλέον, ερχόμαστε αντιμέτωποι με λογαριασμούς που έχουν εκτοξευθεί, ενώ γνωρίζουμε πως το ενεργειακό ζήτημα, δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα και δραστικά, τουλάχιστον για τα επόμενα έτη. Η ενεργειακή κρίση που προκύπτει κυρίως λόγω της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα επηρεάζει άμεσα τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή οδηγούν στην ανάγκη άμεσης εξοικονόμησης ενέργειας. Βέβαια όσο οικονομία και να κάνουμε, η ενέργεια είναι απαραίτητο αγαθό για την λειτουργία τόσο ενός σπιτιού αλλά και βέβαια των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος τον τελευταίο χρόνο.

Η αυτοπαραγωγή  εξελίχθηκε σε ανάγκη και τα καλά νέα είναι ότι αποτελεί πλέον μια προσιτή ανάγκη

Ως εφικτή λύση λοιπόν κρίνεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο για την μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που μας επηρεάζει άμεσα αλλά και για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο περιβάλλον. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα αρχίσει επιτέλους να μπαίνει ουσιαστικά ένα φρένο στην κλιματική αλλαγή. Η παραγωγή  με φωτοβολταϊκά συστήματα είναι η πιο οικονομική αλλά και καθαρή μορφή ενέργειας αυτή τη στιγμή. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ που εγκαθίστανται στην στέγη του κτιρίου μας ή σε κάποιο όμορο χώρο (γήπεδο/στέγη) λαμβάνουν ηλιακή ακτινοβολία και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο έπειτα μπορεί είτε να καταναλωθεί άμεσα από το σπίτι μας, είτε να διοχετευθεί στο δίκτυο, είτε να αποθηκευτεί σε μπαταρίες που έχουμε παρεμβάλει στην εγκατάσταση.

 
Το συντριπτικό ποσοστό από εσάς  έχετε ακούσει το πρόγραμμα Νet-Metering! Τι εννοούμε όμως με αυτόν τον τόσο διαδεδομένο στις ημέρες μας όρο ;

Με το Net Metering ορίζουμε την αυτοπαραγωγή με Ενεργειακό Συμψηφισμό. Δηλαδή γίνεται συμψηφισμός ανάμεσα στην εγχεόμενη με την καταναλωθείσα από το δίκτυο ενέργεια. Η ενέργεια που παράγεται από το ΦΒ σύστημα στην περίπτωση του Net-Metering είτε καταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται, είτε διοχετεύεται στο δίκτυο για χρήση αργότερα. Χρησιμοποιείται δηλαδή το δίκτυο ουσιαστικά για αποθήκευση ενέργειας. Το ότι ο συμψηφισμός είναι ενεργειακός πρακτικά σημαίνει πως το δίκτυο μας επιστρέφει τις κιλοβατώρες που του δώσαμε και όχι ένα χρηματικό αντίτιμο, ενώ ο λογαριασμός που μας έρχεται αφορά τις επιπλέον κιλοβατώρες που καταναλώσαμε, αν αυτό συνέβη. Στόχος γενικά είναι κατά τον σχεδιασμό, η κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού συστήματος που θα εκμηδενίσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτό φυσικά προαπαιτεί να υπάρχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα τετραγωνικά στέγης.

 
πως λειτουργεί το net metering

Στόχος μας σε συνεργασία με την Deger Hellas είναι να προσφέρουμε λύσεις προσιτές για τον καταναλωτή (είτε πρόκειται για ιδιώτη είτε για επιχείρηση) αλλά κυρίως ποιοτικές. Ένα ΦΒ σύστημα net metering απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση ώστε όχι μόνο να έχει οικονομικό αποτέλεσμα αλλά να είναι επιπλέον ασφαλές για τον άνθρωπο αλλά και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Σας συνιστούμε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας και θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο δυνατόν μαζί σας, προσφέροντας μια αντίστοιχη λύση που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας οικιακές ανάγκες ή στις ενεργειακές απαιτήσεις της επιχείρησής σας.

 

Στη συνέχεια σας παραθέτουμε σχετική δημοσίευσή μας με αναλυτικά παραδείγματα στο περιοδικό meatplace.

 

Σε συνεργασία με την εταιρία Astradigital & την  Deger Hellas αναλαμβάνουμε:

  • Την ενεργειακή ανάλυση, λαμβάνοντας υπόψιν το ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή (αποστολή σε μας ενός έτους λογαριασμών παρόχου)
  • Μελέτη και σχεδιασμό του συστήματος λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα κατασκευαστικά στοιχεία του κτιρίου (τον προσανατολισμό, την κλήση της στέγης και πιθανές σκιάσεις απο γειτονικές δομές)
  • Τεχνοοικονομική ανάλυση στην οποία συνυπολογίζεται και ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης
  • Διαδικασίες αδειοδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ
  • Κατασκευή του συστήματος
  • Συντήρηση του συστήματος

H Degerhellas ακολουθεί αυστηρά Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας κατά τα εξής διεθνή

Πρότυπα : ISO 9001:2015 ,  ISO 14001:2015 ,  ISO 45001:2018 για:  ” Μελέτη

Στη συνέχεια είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι τα σημερινά δεδομένα δείχνουν πως ο χρόνος αποπληρωμής ενός τέτοιου συστήματος ορίζεται περίπου στα 5-6 χρόνια για τα οικιακά φωτοβολταϊκά και σε 3-4 χρόνια για τα φωτοβολταϊκά επιχειρήσεων. Βέβαια όλα εξαρτώνται από την πολυπλοκότητα του έργου. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού είναι 20-25 χρόνια ενώ η αποπληρωμή του ολοκληρώνεται μόλις στο ¼ αυτού του χρόνου!
Τα ΦΒ επί στέγης μειώνουν αισθητά αν όχι εκμηδενίζουν τον λογαριασμό ρεύματος , ενώ γίνονται πιο ελκυστικά όταν εντάσσονται σε προγράμματα επιδοτήσεων, και εδώ τα νέα είναι καλά, καθώς η πολιτικοοικονομική κατάσταση παρότι σε ευρύτερο πλαίσιο είναι αρνητική, εν προκειμένω έχει επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας.
Όπως αναφέραμε και πριν το κόστος ορυκτών καυσίμων και φυσικού αερίου έχει μετατρέψει την στροφή στην πράσινη ενέργεια σε μονόδρομο!